Velehrad 2011

20.07.2011 14:38

 

 

Dny lidí dobré vůle – Velehrad 2011

 

Uctění pámátky Mons. Jana Šrámka ● Návrat ke kořenům je potřebný ● Deklarace o spolupráci mezi Orlem a KDU-ČSL stále platí

 

 

Z vystoupení místostarosty Orla br. A. Zeliny  hrobem Mons. Jana Šrámka

 

Milí bratři a sestry,

 

v loni u té stejné příležitosti v tom stejném místě jsem vaším jménem slibovat věrnost odkazu br. Mons. Jana Šrámka, prvnímu starostovi Orla prvnímu předsedovi lidové strany.

Dnes nad jeho hrobem můžeme říct, že po volbách na ústředním sjezdu Orla jsme částečně udělali krok ke splnění jeho odkazu a také odkazu nedávno zesnulého bývalého duchovního rádce Orla Mons. arcibiskupa Otčenáška podle hesla "OREL + KDU-ČSL jedna rodina".

 

Čeká nás hodně další práce při obnově Orla. Jen na nás všech záleží, abychom s Božím požehnáním dosáhli úspěchů v budoucnosti Orla.

 

Přísp. na doplnění článku br. Kostelky, poslal br. Jan Cholewa, starosta Orla - jednoty Valašské Meziříčí

 

Adm-OV2-článek aktualizován 29.07.2011

 

   

Orelská předehra hlavního červencového svátku svatých Cyrila a Metoděje byla v pondělním předsvátečním klání, nabízené organizovaným minitýmům, jednotlivcům nebo i příchozím. Nabídka orelského „menu“ je tradiční a rámci velmi pestrého a poutavého programu i dosti populární.

 

Soutěž ve fotbalových dovednostech pod záštitou Antonína Panenky má každoročně dostatek od malých „prťat“ až po dorůstající „pány kluky“.  Tak i v ten letošní čtvrtý červencový den tomu na Velehradě nebylo jinak.

 

Podobný zájem měla i „mladá“ populární mládežnická soutěž „florbalové dovednosti“. Poměrně mladé sportovní odvětví láká do svých řad  úspěšně velkou část mládeže obojího pohlaví.

 

Do třetice to byla akce „Propinkejte se na Velehrad“, byla realizována  pro rozmary počasí „pod střechou“ v Uherském Hradišti. Toto pinkání do malého bílého míčku, má v Orle obrovskou tradici. V orelských jednotách vyrostli i pozdější mistři Evropy  a  světa ! Dobrá akce ve spolupráci s Katolickým týdeníkem, chce historii připomenout a dávat příležitost všem věkovým skupinám, které se „propinkaly“ sítem postupových předkol.

 

   Sváteční den 5. července 2011 bylo v 9.30 hod. slavnostní setkání u hrobu Mons. Jana Šrámka na velehradském hřbitově. Devítka historických orelských praporů vzdala hold svému zakladateli spolu s mnoha zástupci jednot a žup. Z projevů bří. Zeliny a Lednického bylo zřejmé, že požadovaný „návrat ke kořenům“ je pro organizaci potřebný.

 

Předseda KDU-ČSL br. Pavel Bělobrádek jen potvrdil, že stále platí „Deklarace o vzájemné spolupráci a podpoře“. V závěru svého projevu poděkoval za pozvání a bratrské setkání.

 

V čele následujícího slavnostního průvodu šla devítka praporečníků následovaná účastníky shromáždění. Průvod prošel až před pódium na nádvoří baziliky. Orelské historické prapory zasazené do připravených stojanů působivě doplňovaly slavnostní prostředí celého prostoru.

 

Jistě bude s blížícím se jubileem příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velehrad, účast orelských zástupců větší. Zde budeme čerpat sílu a víru pro další cestu.

 

Božetěch Kostelka.

 

Fotogalerie:  ■  Dny lidí dobré vůle - Velehrad 2011

 

 

Adm.OV2-20.07.2011

Vyhledávání

Kontakt

Kontakt na náš web OV 2