Smutný pád a hrdý vzestup

03.10.2011 21:17

 

 

2. výročí vzniku orelských iniciativ prosazujících nápravu poměrů

a křesťanské orientace Orla

 

Ještě pod dojmy z letošní orelské pouti na Svatém Hostýně, která symbolizovala jeden z hrdých orelských vzestupů,  po zejména morálním pádu naší organizace, si nelze s blížícím se výročím vzniku těchto iniciativ, nevzpomenout, co opětnému vzestupu Orla předcházelo.

 

Právě ve dnech návštěvy svatého Otce Benedikta XVI. v České republice v září 2009, přišel šok v podobě korupčního skandálu bývalého starosty Orla, exposlance Ladislava Šustra v kauze "Milion za zákon" . Nelze si nevzpomenout že tento exposlanec s patřičnou tloušťkou své „hroší kůže“, přinesl do naší organizace tímto činem roztrpčení, zklamání a svojí neústupnosti bez  pokory a sebekritiky tuto krizi dlouho prohluboval a protahoval.

 

O tom že za vedení L. Šustra nebylo vše pořádku a Orel byl pod politickým vlivem nečistých praktik, svědčí mj. článek v Hospodářských novinách ze dne 3. 10. 2011 o dotacích pro Orel Telnice pod názvem:  Sdružení exposlance mělo vrátit dotační miliony. Sobotka ale nechtěl ani korunu .

 

Proto před dvěma roky vznikly iniciativy na protest proti tehdejšímu starostovi a některým členům vedení – Orelská výzva“; „Orelská výzva 2“; „Petice za odstoupení L. Šustra“ z řad Orlů,  kteří zůstali věrni orelské myšlence a odkazu našeho zakladatele Mons. Jana Šrámka a tento morálně nepříznivý vývoj v naší organizaci zvrátili volbou nového vedení Orla  na letošním sjezdu. Nyní se Orel vrací zpět ke svým kořenům a k jeho původnímu poslání bez korupce, prospěchářských a politických zájmů jednotlivců, kteří se v korupčním prostředí pohybovali, působili a praktikovali, což dokládá již zmiňovaný korupční skandál.

 

Ten kdo provádí nebo podporuje korupci a prospěchářství, porušuje hned dvě Boží příkázání desatera:

 

     7. Nebudeš krást! - Nemusíš se pachtit za nečestným obohacováním. Ať okrádáš bližního nebo stát, dopadne to vždy stejně: co získáš na majetku, ztratíš na klidné mysli. Já chci být tvým živitelem: drž se mne a poznáš, že větší radost je dávat než brát.

     8. Nebudeš lhát! - Nemusíš se zaplétat do lži, abys zakryl své slabosti. Lež plodí nedůvěru a ta dělá ze spolužití peklo. Já, tvůj Bůh, mám k tobě důvěru: drž se mne, naučíš se důvěřovat a budeš sám důvěryhodný.

 

Na začátku mše svaté, po vyzvání kněze „Zamysleme se nad sebou a přiznejme  své hříchy, abychom mohli slavit tajemství eucharistie“, se modlíme: "Vyznávám se všemohoucímu Bohu a vám všem, - že často hřeším, myšlením, slovy i skutky - a nekonám, co mám konat; - je to má vina, má veliká vina….".

 

Proto je jedním ze základů chování věřícího křesťana je smysl nejen odpouštět ale také přijmout s pokorou následky svého špatného chování za které je svými bližními právem i velmi tvrdě a třeba i veřejně kritizován se všemi následky pro něho vzešlými.

 

Jedním z cílů naší organizace je vychovávat děti mládež ve smyslu právě takového chování. V dnešní převážně  konzumní společnosti ve které se stává pod vlivem současné politické garnitury  korupce, hazard a nečestné chování normou, by se křesťan a slušný člověk k takovému chování neměl snižovat. Jinak přestává být křesťanem i slušným člověkem a stává se pokrytcem.

 

Proto buďme rádi, že máme současné vedení, které jistě bude usilovat o to, aby Orel vychovával čestné a poctivé občany.

 

Jiří Peš

Marie Kučerová

Božetěch Kostelka

 

03.10.2011

 

Vyhledávání

Kontakt

Kontakt na náš web OV 2